Logo Refugees

Εις Μνήμη του Δρ. Δημήτρη Βουρβαχάκη

Θαλλάσια Διάσωση Μεταναστών

Refugee Life Rescue Course

Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Θαλασσίας Διάσωσης Μεταναστών/Refugee Life Rescue Course είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε για την υποστήριξη των Διασωστικών ομάδων στην διάσωση της ανθρώπινης ζωής κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες σε θαλλάσιο περιβάλλον.

Η ανάγκη ετοιμότητας και η παροχή βέλτιση παροχή φροντίδα υγείας στο πεδίο ώθησε τον οργανισμό μας για την δημίουργία αυτού του εκπαιδευτικού πρόγραμματος με ένα και μοναδικό στόχο την διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ COURSE:

Aπό το 2015, περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν εξαφανιστεί στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό στην προσπάθειά τους να φτάσουν μέσω της θαλάσσιας οδού στην Ευρώπη.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη επιχειρούν ταξίδια με κίνδυνο της ζωής τους, καθώς οι διακινητές χρησιμοποιούν όλο και πιο επικίνδυνες μεθόδους για να διασχίσουν τη Μεσόγειο ταξιδεύοντας δια θαλάσσης διακινδυνεύοντας την ίδια τους την ζωή.

Η Ευρώπη και η Μεσόγειος δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των επιχειρήσεων διάσωσης, της υποδοχής των μεταναστών αλλά και την μετέπειτα φιλοξενία τους.

Σε όλο τον κόσμο η αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην θάλασσα εξαρτάται από την προετοιμασία και την ετοιμότητα των διασωστικών ομάδων και την υγειονομική υποστήριξη και φροντίδα υγείας που θα παρασχεθεί κατά την υποδοχή των τραυματιών.

Οι δύσκολες και αρκετά συχνά αντίξοες συνθήκες στις επιχειρήσεις διάσωσης δεν έχουν συχνά τα επιθυμητά αποτελέσματα με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές στα παγωμένα θαλάσσια νερά αφήνοντας εκεί στον υγρό τάφο την τελευταία τους πνοή άνθρωποι όλων των ηλικιών και κυρίως παιδιά.

Δεν υπάρχει δικαιολογία για κανένα υγειονομικό σύστημα στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο να επιτρέπει να χάνονται τόσο άδικα ανθρώπινες ζωές χωρίς να έχουν την απαιτούμενη επάρκεια τα μέσα και την επιστημονική γνώση για την διάσωση τους.

Αναγνωρίζοντάς την ανάγκη δημιουργήθηκε το πρόγραμμα αυτό με μοναδικό στόχο την προετοιμασία των διασωστικών ομάδων και των επαγγελματιών υγείας για την διάσωση της ανθρώπινης ζωής κάτω από τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και την υποδοχή τους στο πεδίο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος καθώς και βιωματική άσκηση προσομοίωσης ναυαγίου στο πεδίο για να προσφέρει ρεαλιστικές συνθήκες σε σχέση με την εκπαίδευση των διασωστικών ομάδων και των επαγγελματιών υγείας

Στόχοι του προγράμματος

Στόχοι του προγράμματος είναι η εκπαίδευση και απόκτηση ετοιμότητας των διασωστικών ομάδων και των επαγγελματιών υγείας για την διεξαγωγή μίας ευρείας κλίμακας επιχείρησης θαλάσσιας διάσωσης περιλαμβάνει την προετοιμασία για τη διάσωση και την επιχείρηση.

  1. Ανταπόκριση στην κλήση για βοήθεια που περιλαμβάνει άμεση προσέγγιση του σημείου εκπομπής με πλήρη ταχύτητα και επικοινωνία με την τοπική υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης και συντονισμό των δράσεων για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη κατά τη διάρκεια της διάσωσης και η ασφάλεια των διασωθέντων μετά την αποβίβαση.
  2. αποτίμηση της κατάστασης, της φύσης της καταστροφής και των άμεσων συνθηκών του ναυαγίου, ώστε να αποφασιστεί η άμεση επιβίβαση των ανθρώπων που κινδυνεύουν ή η προστασία του σκάφους που κινδυνεύει μέχρι να καταφτάσουν βοηθητικά σκάφη από κάποια υπηρεσία SAR
  • παρακολούθηση της κατάστασης ώστε να υπάρχει άμεση γνώση των συνθηκών, όπως ο βαθμός απειλής της ζωής των ανθρώπων στο σκάφος που κινδυνεύει, οι κίνδυνοι που ενυπάρχουν για το πλοίο, το πλήρωμα και τους ανθρώπους προς διάσωση, η ετοιμότητα του πλοίου για επιβίβαση, η εγγύτητα των υπηρεσιών SAR στο σημείο, στ. εκπόνηση του σχεδίου διάσωσης με βάση τις συνθήκες, βάσει των πρωτοκόλλων που υπάρχουν και
  1. Προετοιμασίες για τη διάσωση που περιλαμβάνουν την ετοιμότητα του πληρώματος, την εξασφάλιση μέσων παροχής υγειονομικής φροντίδας σε άμεση διαθεσιμότητα, την ασφάλεια του πληρώματος .
  2. Προετοιμασία των υποδομών, Υγειονομική κάλυψη της επιχείρησης της διάσωσης και διαχείριση μαζικών απωλειών υγείας σε ιδιαιτέρες και δύσκολες καταστάσεις

Δίδακτρα : 300€ και περιλαμβάνει: Eπιστημονικό εγχειρίδιο,εξοπλισμός απαραίτητος για την υλοποίηση της εκπαίδευσης, σταθμούς δεξιότητας προσομοίωσης εικονικών περιστατικών, συμμετοχή στην βιωματική άσκηση διάσωσης.

ΧΩΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ :

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο στο ξενοδοχείο Ιntercontinental στις 31 Οκτωβρίου και 1-2 Νοεμβρίου 2024.

Η βιωματική άσκηση θα διοργανωθεί σε θαλάσσιο χώρο εντός του Αγίου Νικολάου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : Tρείς μέρες (31/10 και 1-2/11/2024)

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ  είναι η Ελληνική.

ΔΙΑΜΟΝΗ: Ξενοδοχείο Intercontinental.

Kόστος Συμμετοχής εγγραφής στο πρόγραμμα και διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο για 4 βράδια ( 30-31/10,1-2/11) 700€.

Κόστος Συμμετοχής εγγραφής στο πρόγραμμα και διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο για 4 βράδια ( 30-31/10,1-2/11) 1060

Συντονιστές του Προγράμματος :

Ευριπίδης Κνέκνας (00357) 99809479 (Κύπρος)

Ευφροσύνη Ματθαιάκη (0030)6944-842493 (Ελλάδα)